corner left-topcorner right-top

corner left-bottomcorner right-bottom

Fiducial Marks bij PCB assemblage: waar zijn ze voor nodig bij het bestukken van prints?

Holtec werkt volgens IPC-2221A, de internationale richtlijn voor printplatenontwerp. Een van de vaak over het hoofd gezien, maar toch belangrijk ontwerpkenmerk van PCB’s is het fiducial mark. Een fiducial mark, of meetpunt, wordt bij prints geplaatst in een of meerdere hoeken van de PCB. De mark zelf bestaat uit een cirkel waarbinnen geen antisoldeermask is aangebracht. In het midden van deze cirkel bevindt zich een koperen rondje van minimaal 1 mm doorsnede. De afstand tussen de buitenkant van het rondje en de rand van de cirkel bedraagt minimaal 2 mm.  (Er geldt altijd een verhouding van één staat tot twee).

In de assemblage van PCB’s werkt een fiducial mark als oriëntatiepunt

De reden van het plaatsen van een fiducial mark op een printplaat wordt pas duidelijk als we kijken naar het productieproces van een PCB. Alles in het productieproces draait om precisiewerk: alle PCB’s uit een serie dienen op dezelfde wijze bestukt en getest te worden. Een fiducial mark maakt dit mogelijk. Aan de hand van dit meetpunt kan een machine, zoals een pick&place machine of een AOI, via zijn filmcamera en software bepalen hoe de printplaat precies in de machine ligt, en hem correct assembleren. Exact zoals de printplaat ervoor en de PCB erna. Een fiducial mark werkt dus als een oriëntatiepunt voor de machine.

Voor een optimale bestukking van printplaten zijn twee of drie fiducial marks nodig

De  IPC-2221A schrijft minimaal één fiducial mark in de hoek van de printplaat voor. Wij raden echter altijd twee of drie van deze meetpunten aan. Hoewel een punt voldoende is voor productie, laat deze werkwijze nog ruimte voor onnodige productiefouten. Stel dat onverhoopt een PCB schuin in de machine ligt, dan kan dit niet aan de hand van één punt door de machine herkent worden. Een tweede punt in een andere hoek van de printplaat stelt de machine in staat om als het ware een lijn te trekken tussen die punten en zo te herkennen of een plaat correct ligt of niet. Het toevoegen van nog een punt in een derde hoek op de PCB geeft nog een extra zekerheid. Dit zorgt ervoor dat als een printplaat omgekeerd ligt, dit door de machine herkent wordt.

Bij het assembleren van fine-pitch componenten zijn extra fiducial marks gevraagd

Overigens, bij het assembleren van  fine-pitch componenten, waarbij extra precisie vereist is, raden wij aan lokale fiducials (2 stuks) bij het fine-pitch component te plaatsen. Die fungeren dan als extra referentiepunten, die weer bijdragen aan een betere plaatsing van de componenten.

Uw PCB-ontwerp in onze handen

Het plaatsen van fiducial marks is een onderdeel van een van onze diensten: het ontwerpen van PCB’s. Wilt u een PCB laten ontwerpen? Neem dan contact op met ons.