corner left-topcorner right-top

corner left-bottomcorner right-bottom

Serie eindassemblage: Software Integrated Circuit (IC) programmeren voor of na PCB assemblage?

Binnen de assemblage van printplaten, ook wel pcb’s genoemd, is het Integrated Circuit (IC) geen onbekende. Sommige IC’s, zoals bijvoorbeeld microcontrollers, functioneren pas als er software in geprogrammeerd is. De printplaten met daarop de IC’s gemonteerd bouwen wij in talloze - vaak op maat gemaakte - behuizingen met allerhande accessoires. Een vraagstuk dat hierbij komt kijken is: programmeer je de software in de IC’s voor het bestukken van de prints, of erna? Het lijkt een open-deur-vraag.

 

 

IC's programmeren voor het bestukken van PCB's

Bij hogere volumes worden Integrated Circuits vaak voor het bestukken van de pcb’s geprogrammeerd. Dit is goedkoper, kan geautomatiseerd en je hoeft later geen overbodige programmeer connectoren op de PCB aan te brengen. Er kleeft wel een nadeel aan. Als de software eenmaal in het IC geprogrammeerd is en die op zijn beurt vast gesoldeerd aan de printplaat, dan kan er geen software wijziging meer plaatsvinden zonder (duur) re-work.

 

Voor- en nadelen van het programmeren van sofware vóór de printplaatassemblage

Bovenstaand nadeel geldt natuurlijk niet als je er zeker van bent dat er geen software updates meer komen bij een bepaald product. Dan volstaat het programmeren van de IC’s voor dat de printplaatassemblage begint. Maar als je onder tijdsdruk een prototype op de markt wilt brengen waarvan de software nog niet optimaal functioneert of voor lagere volumes, dan loont het zich om de Integrated Circuits als onderdeel van de eindmontage te programmeren. Dit kan op twee manieren.

 

Sofware programeren na de assemblage van de prints: connector of pennenbed?

Als eerste kun je het IC programmeren door middel van een speciaal aangebrachte connectoren als tweede door het gebruik van een pennenbed. Welke methode je kiest hang af van het soort Intergrated Circuit (het IC moet namelijk wel in het circuit te programmeren zijn) en de hoeveelheid IC’s die je wilt programmeren. Bij kleine series is de connector methode aan te raden. Je betaalt dan voor de connector en de arbeid. Bij grote series is zo mogelijk een (speciaal ontworpen) pennenbed aan te raden dat meteen eventuele testprocedures kan uitvoeren. Een pennenbed is in de aanschaf wel niet goedkoop, maar je bespaart op connectoren en arbeid.

 

 

Bespaar tijd: PCBA-testen kan samen met het programmeren van de gemonteerde IC's  

In de praktijk is afhankelijk van de te produceren volumes en de flexibiliteit die je wenst ook een combinatie van een van de twee methodes mogelijk. Welke methode je ook kiest, bedenk dat je de PCBA (Printed Circuit Board Assembly) kunt laten testen samen met het programmeren van de software op de IC’s. Dit scheelt weer een aparte handeling in het productieproces en hierdoor bespaar je weer tijd.

 

 

Elektronica (eind)assemblage uitbesteden?

Denk je er over na om je elektronica (eind)assemblage uit te besteden? Neem dan contact met ons op voor een prijsopgave.